Plastic soup bij de bron aanpakken

Plastic soup bij de bron aanpakken

Dagelijks draagt ons zwerfafval bij aan de plastic soup in de oceanen. 80% van het afval in de zeeën is namelijk afkomstig van het land. Wellicht is The Great Bubble Barrier dé oplossing voor dit probleem. De methode, een idee van een Amsterdamse start-up, vangt afval op voor deze de Lees verder…

The Mercy verschijnt op het witte doek

De officiële trailer van de film The Mercy is uit. Dit is een verfilming van het boek De wonderbaarlijke laatste reis van Donald Crowhurst. In 1968 besloot Donald Crowhurst mee te doen aan de allereerste solozeilrace rond de wereld, de Golden Globe Race. In het boek en de film wordt Lees verder…

Eerste schade VOR-vloot door storm

Eerste schade VOR-vloot door storm

De Volvo Ocean Race-vloot heeft een zware nacht achter de rug met veel wind – tussen de 30 en 40 knopen – met windvlagen tot wel 53 knopen. De zeven VO65’s varen in een lagedrukgebied. Deze depressie heeft de afgelopen etmaal gezorgd voor harde windstoten en hoge golven. De teams Lees verder…

SY Anne Marie (S2A16): Waarom meedoen aan de ARC?

Max van Keulen van Zeilboot Anne Marie​ was op Kaapverdië en interviewde verschillende deelnemers van de ARC+ (ARC Atlantic Rally for Cruisers​). Waarom zou je veel geld neerleggen voor een oceaanoversteek als je dit ook gratis kunt? En hoe zit het met de zenuwen van de oceaanzeilers?

Lees meer over de Lees verder…

Overval en diefstal bij vertrekkers Kaap Verden

Overval en diefstal bij vertrekkers Kaap Verden

In de afgelopen weken zijn er meerdere overvallen en diefstallen gemeld door vertrekkers bij de Kaapverdische Eilanden. Daarbij waren meerdere Nederlanders het slachtoffer. Twee van hen waren ook aanwezig op de Zeilen Vertrekkersdag in april 2017. (We maakten een artikel over onder andere De Liefde. Je leest het hier:

Multihull-ontwerper Ian Farrier overleden

Multihull-ontwerper Ian Farrier overleden

Ian Farrier (1947-2017)

Multihull-ontwerper en -visionair Ian Farrier is op 10 december 2017 overleden. De geboren Nieuw-Zeelander ontwierp tientallen snelle trimarans en catamarans.

Begin jaren 70 werd Farrier geïnspireerd door de levendige markt voor trailersailers in Australië, waarna hij de Trailertri 18 ontwikkelde. De Trailertri was voorzien van een speciaal ontworpen vouwsysteem, Lees verder…

Sailors for Sustainability: verslaafd aan wandelen

Sailors for Sustainability: verslaafd aan wandelen

In de Spaanse Rías is een pittoreske ankerplek nooit ver weg. Maar er is slecht weer op komst, dus kiezen we voor de haven van Muros. Als kersverse leden van de vereniging van Galicische havens krijgen we nog korting ook, bovenop het al gunstige wintertarief. Eenmaal afgemeerd, wisselen we de Lees verder…

Foilen zonder kiel in America’s Cup

Een spannend en nieuw tijdperk is aangebroken voor de America’s Cup. Het concept van de AC75, de klasse waarmee wordt gezeild in de komende race, is gepresenteerd. Het is een 23 meter lange monohull met twee joekels van foils en zonder kiel.

De ontwerpteams van Emirates Team New Zealand en Luna Lees verder…

Trieste dag voor Bouwe Bekking

Trieste dag voor Bouwe Bekking

De vader van Team Brunels schipper Bouwe Bekking is vorige week overleden. Vandaag is zijn uitvaart en het is voor de zeiler niet mogelijk om daarbij te zijn aangezien hij en zijn team ergens op de Zuidelijke Oceaan varen samen met de rest van de Volvo Ocean Race-vloot.

Bekking: “We wisten Lees verder…

Gabart fikse voorsprong op wereldrecord

Gabart fikse voorsprong op wereldrecord

Op 4 november startte François Gabart vanaf een denkbeeldige startstreep tussen Engeland en Frankrijk met zijn trimaran MACIF om een poging te doen om als snelste solo rond de wereld te zeilen. Vooralsnog heeft Thomas Coville het record op zijn naam staan. Hij deed er 49 dagen over.

Schipper François Gabart. Lees verder…

Laura Dekker doneert Guppy aan goed doel

Laura Dekker doneert Guppy aan goed doel

Laura Dekker heeft haar boot Guppy, waarmee ze in 2012 als jongste ooit rond de wereld zeilde, aan de Amerikaanse stichting LifeSail geschonken. LifeSail probeert kinderen met een maatschappelijke achterstand al zeilend zelfvertrouwen bij te brengen.

In het najaar van 2015 liet Laura al weten aan de verkoop van Guppy te Lees verder…

Team Brunel vaart in Stijl

Team Brunel vaart in Stijl

Bij de havenrace was de nieuwe A3 van Team Brunel al te aanschouwen. Gisteren schitterde de blauw, rood en geel gekleurde gennaker weer tijdens de start van de derde etappe.

Meesterwerk

(c) Ydwer.com

Dit jaar viert Nederland de honderdste verjaardag van de kunstbeweging De Stijl die is opgericht in Leiden. De meesterwerken van Lees verder…

VOR-vloot voor Kerst in Australië?

VOR-vloot voor Kerst in Australië?

De boten van de Volvo Ocean Race zijn gisteren vertrokken vanuit Kaapstad. De zeven VO65’s komen rond Kerst aan in Melbourne, de volgende stopover. De teams moeten 6500 bittere zeemijlen trotseren over de Zuidelijke Oceaan voor ze bij deze bestemming aankomen.

De zeilen zijn gehesen en er is koers richting Melbourne Lees verder…

Aanklacht tegen Scallywag verworpen

Aanklacht tegen Scallywag verworpen

Een internationale jury heeft zich gebogen over de anonieme klacht over een filmpje dat tijdens de tweede Etappe van de Volvo Ocean Race vanaf Team Scallywag kwam. Daarin is te zien hoe het team aan het dollen is en er grappen worden gemaakt over het aanbrengen van Sudo-creme.

(c) Konrad Frost/Volvo Lees verder…

Volvo Ocean Race: enorme golven, ijsbergen en conflicten

Volvo Ocean Race: enorme golven, ijsbergen en conflicten

Nog eventjes en de derde etappe van de Volvo Ocean Race gaat alweer van start. Op zondag 10 december gooien de zeven teams de trossen los in Kaapstad en zetten zij koers richting Melbourne. De teams hebben maar liefst 6500 zeemijl voor de boeg.

De heftige 6500 zeemijl gaat bijna van Lees verder…

Kerstmarkthoppen met de boot

Kerstmarkthoppen met de boot

Kerstmarkten worden met het jaar populairder en trekken steeds meer bezoekers. Maar waarom zou je met de auto of trein gaan als je een boot in het water hebt liggen? Zeilen heeft een aantal leuke kerstmarkten, die per boot goed bereikbaar zijn, op een rijtje gezet!

(c) Koen van Weel.

1. Amsterdam

In Lees verder…

Column Anna: Australië

Column Anna: Australië

De laatste meerlijn gaat om de bolder op de quarantaine steiger en we kijken elkaar aan. Doodmoe, blij, opgelucht, voldaan: genoeg reden om elkaar een flinke zoen te geven. “Hi guys!” horen we achter ons. Een flinke vloot aan snelle wedstrijdbootjes motort de jachthaven uit, klaar voor een potje raggen Lees verder…

Berichtje van de Sint

De pieten van Wichard en Zeilen bundelen de krachten,
Op de Opsteker van deze maand hoef je niet meer te wachten.

Glijd je ook door het water als een warm mes door de boter?
Met de Opsteker van deze maand maak je die kans een stuk groter!

Voor je het weet vaar jij zo Lees verder…

Waarom waait het in de winter harder?

Dit is typisch een vraag die ten grondslag ligt aan de meteorologie die relevant is voor zeilers, namelijk de synoptische meteorologie. De synoptische meteorologie houdt zich bezig met de beschrijving en kaartering van het weer op bepaalde vaste tijdstippen, in een groot gebied, met het doel hieruit weersverwachtingen op te Lees verder…

Belgische verrassing aan boord van Team Brunel

Bij de start van de derde etappe zal de Argentijn Maciel Cicchetti niet aan boord stappen, maar de Belg Louis Balcaen. De Volvo Ocean Race is voor Balcaen bekend terein. Samen met Bouwe Bekking en Andrew Cape zeilde hij in de vorige editie ook aan boord van Team Brunel.

Gesmeden plannetje

“Balcaen Lees verder…

Waddenhaven Vlieland wint award voor leukste haven voor honden

Waddenhaven Vlieland wint award voor leukste haven voor honden

Waddenhaven Vlieland heeft de prijs voor de leukste jachthaven voor honden in de wacht gesleept. Zojuist zijn de stemmen geteld en met 29,9% van de stemmen won deze jachthaven. De wedstrijd is een initiatief van Trudie Rutten van Honden aan Boord.

“Zojuist heb ik een heel blije havenmeester in Vlieland aan Lees verder…

SponsorRing aan de vingers van Delta Lloyd en het Watersportverbond

SponsorRing aan de vingers van Delta Lloyd en het Watersportverbond

En de winnaar is… Donderdag 30 november is de SponsorRing 2017 uitgereikt voor de beste sportcases van Nederland. Delta Lloyd en het Watersportverbond hebben de gouden SponsorRing van dit jaar gewonnen in de categorie Langlopende sponsorships.

Gouden team

Delta Lloyd en het Watersportverbond sloegen in 1997 de handen al in één. De Lees verder…

Nederlandse zeiler jarig in de Volvo Ocean Race

Nederlandse zeiler jarig in de Volvo Ocean Race

Peter van Niekerk, stuurman en trimmer aan boord van Team AkzoNobel, is vandaag jarig. Hij mag 46 kaarsjes uitblazen. Momenteel ligt de boot waar hij op meevaart in de haven van Kaapstad. Wie weet krijgt hij vandaag nog wat familie ‘op visite’. Gefeliciteerd!

Van Niekerk heeft in al die jaren een Lees verder…

De nieuwe uitdaging van Laura Dekker

De nieuwe uitdaging van Laura Dekker

Laura Dekker ging de wereld over. Per zeilboot, maar ook via de media. Je kunt zeggen wat je wilt, maar ze deed iets wat niet veel mensen haar na kunnen doen. Terug in Nederland komt ze op het water de organisator van de Singlehanded tegen. “Of ik mee wil doen? Lees verder…

Top 10 zeil(speelgoed)bootjes

Top 10 zeil(speelgoed)bootjes

De feestmaand staat voor de deur, dus daarom heeft Zeilen de top 10 zeil(speelgoed)bootjes voor elke leeftijd op een rij gezet. Van jong tot oud, iedereen kan knutselen, frustelen en bouwen in de koude wintermaanden. Nu de boot op de kant staat heb je daar genoeg tijd voor. Je kan Lees verder…

Van der Borch wint derde prijs bij internationale fotowedstrijd

Van der Borch wint derde prijs bij internationale fotowedstrijd

Niet minder dan 134 fotografen uit 27 landen dienden een foto in voor de Mirabaud Yacht Racing Image award 2017. De ingezonden foto’s illustreren het vaarseizoen van 2017 en benadrukken de buitengewone variëteit van de sport in al zijn aspecten. Gisteren werd bekendgemaakt dat de Duitser Sören Hese de hoofdprijs Lees verder…

Plastic Soup Surfer dagvaardt Albert Heijn

Plastic Soup Surfer dagvaardt Albert Heijn

Albert Heijn-directeur Cees van Vliet is de eerste CEO die de ‘Plastic Soup Surfer desbewustheidsexploot’ in ontvangst zal moeten nemen. Deze wordt morgen overhandigd door de gerechtsdeurwaarder. Ook de Plastic Soup Surfer zelf, Merijn Tinga, is hierbij aanwezig.

Al jarenlang maakt zeiler en surfer Merijn Tinga een vuist tegen de plastic Lees verder…

Fotofinish in tweede etappe Volvo Ocean Race

Fotofinish in tweede etappe Volvo Ocean Race

Afgelopen weekend zijn de zeven VO65’s aangekomen in Kaapstad. MAPFRE heeft de etappe gewonnen. Dongfeng Race Team en Vestas 11th Hour Racing kwamen als tweede en derde over de eindstreep. De nummers zes en zeven zeilden zo dicht bij elkaar dat er sprake was van een fotofinish.

De blije winnaars van Lees verder…

Nu in Zeilen: Helderheid over gtl in 14 vragen

Nu in Zeilen: Helderheid over gtl in 14 vragen

Gtl wordt breed gepresenteerd als hét schone alternatief voor diesel. Ook voor je boot. Tegelijkertijd klinkt er ook tegengeluid. Het verbruik zou hoger zijn, het vermogen minder en er gaan zelfs verhalen de ronde over motoren die in soep zijn gedraaid door gtl. Wat is de waarheid? Een greep uit Lees verder…

Wat kost dat nou, zo’n boot?

Zeilen onderzoekt de kosten die booteigenaren zoal maken. Bijvoorbeeld: wat waren ongeveer de kosten voor de zomerstalling/liggeld van je boot dit jaar? Hoeveel kostte je bootverzekering? Je helpt ons enorm door het invullen van de korte vragenlijst. Alvast bedankt!

Ga hier naar de vragenlijst.

The post <a target="_blank" rel="nofollow" Lees verder…

Zeilen 12-2017 ligt nu in de winkel

Zeilen 12-2017 ligt nu in de winkel

ACTUEEL

Diesel vs. gtl
Helderheid over gtl in 14 vragen

De nieuwe uitdaging van Laura Dekker
“Je hebt niet veel nodig om vrij te zijn”

DOE MEE & WIN

Win een Wichard-zeilmes

Schrijfwedstrijd
Stuur ons je stoere verhaal en maak kans op heel mooie prijzen

PRAKTIJK

Trillende klapkiel
Stap-voor-stap renovatie van Zoef

Mistverstand
Wat zijn de regels ook al weer?

VERHALEN

Van Oordt aan boord
Bij Lees verder…

Foilen zonder kiel in America’s Cup

Foilen zonder kiel in America’s Cup

Een spannend en nieuw tijdperk is aangebroken voor de America’s Cup. Het concept van de AC75, de klasse waarmee wordt gezeild in de komende race, is gepresenteerd. Het is een 23 meter lange monohull met twee joekels van foils en zonder kiel.

De ontwerpteams van Emirates Team New Zealand en Luna Lees verder…

Column Anna: tussen de oren

Column Anna: tussen de oren

De wekker gaat. “Heb jij nog een beetje geslapen?” vraagt Wietze. Niet dus. Het gejank van de wind door alle verstagingen in de haven heeft ons beiden wakker gehouden. Deze keer zijn de zenuwen voor vertrek veel erger dan normaal. “Weten we zeker dat we vandaag gaan?” geeft Wietze woorden Lees verder…